Hoe je als auteur drie boeken tegelijk kunt schrijven

Hoe schrijf je nu drie boeken tegelijk? Haal je nooit wat door elkaar?

Meerdere boeken tegelijk schrijven is een kunst die je jezelf eigen kunt maken.

Meerdere boeken tegelijk schrijven is een kunst die je jezelf eigen kunt maken.

 

Voor mijn auteurssite schreef ik hier een verhelderend artikel over. Uiteindelijk komt het erop neer dat als je kunt onderscheiden dat buurman A een ander verhaal heeft dan je beste vriendin, je eenvoudig kunt wisselen van personages en verhaallijn.

 

Lees hier het artikel >>>

 

Natuurlijk is dit ook toepasbaar op je werk. Als je tekstschrijver bent, werk je vaak aan meerdere projecten tegelijk (althans, ik heb maar een paar grotere projecten). Je bent dus continu aan het schakelen. De eenvoudigste manier om jezelf hierin te trainen zodat je binnen die structuur van wisselende projecten je focus kunt behouden, is door beter te worden in het onderscheiden van verschillende verhalen van vrienden, kennissen en collega’s.

Kort gezegd: als jij leert te onthouden dat kennis A gek is op blanke vla omdat zij dit als kind graag at, en dat je dit scheidt van vriend X die liever yoghurt eet omdat hij op een slechte avond een keer ziek is geworden van vla, dan ben je al op weg. Als kennis A en vriend X een keer bij je thuis zijn en je schotelt kennis A yoghurt voor en schenkt vriend X vla in, dan weet je dat je nog extra training nodig hebt. Geen nood, ooit lukt het je, en dan kun ook jij drie boeken tegelijk schrijven (of meer), zonder dat je de verhaallijnen of personages door elkaar haalt.

 

Maar waarom zou je meerdere boeken tegelijk willen schrijven?

Als je meerdere boeken tegelijk kunt schrijven, kun je je ook op meerdere (verschillende) projecten tegelijk focussen. Je wordt beter in het sorteren van informatie. Wat ik bovendien zelf ervaar, is dat ik op de gekste momenten inspiratie heb. De ene keer is dat voor boek A, de andere keren voor boek B of C. Weer een ander moment bedenk ik iets heel nieuws voor boek D. Al die verhalen leven in mijn hoofd. Doordat ik aan meerdere boeken tegelijk werk, kan ik in de kracht van het inspiratiemoment het idee uitwerken dat ik voor het verhaal heb. Zo worden de boeken stuk voor stuk beter.

Tot slot: ik word sowieso steeds beter in schakelen. Compleet meedenken over project X kan ik dus ook doen als ik me net heb voorgenomen een uur te werken aan project Y. Als je dan ook nog eens je associatief denkvermogen traint, heb je de gouden kans om heel effectief en vol inspiratie aan méér projecten te werken dan ooit.

PS: ik kan ook meerdere boeken tegelijk lezen. Extra pluspuntje. Zo lees ik nu een luisterboek, een e-book en een papieren boek. De één is voor ‘s avonds, de ander voor tijdens het sporten, en het papieren boek voor in de trein of op de bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.