10 dingen die je niet tegen een schrijver moet zeggen

Met de hashtag #TenThingsNotToSayToAWriter gaat er een storm van tweets rond van beroemde en minder bekende auteurs. Wat krijgen auteurs zoal te horen? En klopt het wat er wordt gezegd?

#TenThingsNotToSayToAWriter goes viral

#TenThingsNotToSayToAWriter goes viral

‘En wat doe je voor werk?’

Deze kan ook in andere varianten komen, zoals ‘Het lijkt me heerlijk om niet te werken en alleen maar te schrijven.’ Waarom zeg je dit niet tegen een auteur? Omdat schrijven keihard werken is. Echt waar. Hoe leuk een schrijver het ook vindt.

 

Zoek op #TenThingsNotToSayToAWriter en je komt nog honderden varianten tegen.

 

‘Leuk, ik ga ook een keer een boek schrijven!’

Een variant hierop: ‘Als ik met pensioen ben, ga ik los.’ Niet iedereen kan zomaar een boek schrijven. Echt niet. Het is niet iets wat je even tussendoor doet. Zelfs schrijvers met bestsellers blijven zichzelf verbeteren met elk boek dat ze schrijven. Ja, er zijn auteurs die debuteerden toen ze met pensioen gingen. Ja, er zijn auteurs die zomaar vanuit het niets heel goed kunnen schrijven. Vergelijk het met zangers die spontaan ontdekt worden om hun talent. Achteraf blijkt vaak dat ze al hun hele leven oefenen op de één of andere manier… wil je dus ‘ook een keer’ een boek schrijven? Begin dan nu alvast.

 

‘Kun je daar nu van leven?’

De auteur in kwestie leeft nog, dus het letterlijke antwoord op de vraag kan vrij flauw zijn. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat je niet echt rijk wordt van schrijven. Dat klopt, helaas. En zo’n vraag stellen kan een auteur opnieuw doen geloven dat het zo’n zinloze strijd is om te schrijven. Zelf noem ik de inkomsten van boeken schrijven altijd mijn kerstbonus. Meer is het helaas niet als je geen bestseller of meer dan 100 boeken hebt geschreven. Tragisch, maar waar.

In een ideale situatie zou ik hier liggen nadenken om vervolgens boeken te gaan schrijven. Helaas verdien ik daar nog niet genoeg voor.

In een ideale situatie zou ik hier liggen nadenken om vervolgens boeken te gaan schrijven. Helaas verdien ik daar nog niet genoeg voor.

 

‘Je moet gewoon de nieuwe Harry Potter schrijven.’

Hier bestaan natuurlijk ook genoeg varianten op. Alhoewel (waarschijnlijk) goed bedoeld, als het zo makkelijk was, had elke auteur alvast een bestsellerserie geschreven zodat ze zich de rest van hun leven konden toeleggen op het schrijven van boeken die door minder mensen gelezen konden worden (tenslotte heb je geen zorgen meer wat betreft je financiën). Of een boek een bestseller wordt hangt niet alleen van de kwaliteit van het verhaal of de schrijfstijl af. Je verhaal moet net goed vallen bij de uitgever, die moet net zin hebben om er veel aandacht aan te besteden, en uiteindelijk moet iedereen die je boek leuk zou kunnen vinden het ook daadwerkelijk gaan lézen. Goed kunnen schrijven is helaas niet altijd genoeg. Eén voordeel: de Harry Potter-serie werd eerst genadeloos afgewezen door meerdere grote uitgeverijen. Dat geeft hoop voor elke afwijzing.

 

‘Heb je ook al een echt boek geschreven?’

Vaak gemeld door auteurs van jeugdboeken. Helaas.

write-593333_1280

 

‘Ze zeggen wel eens dat mijn leven net een spannend boek is. Kun je dat niet schrijven?’

De volgende opmerking: ‘Ik heb geen budget, maar we kunnen de winst delen.’ Voor een gratis tekstschrijver klik je hier.

 

‘Wat heerlijk om vanuit huis te werken. Zo kun je gelijk het huishouden doen en op de kinderen letten.’

Nee. Om dezelfde reden dat je kinderen niet mee naar kantoor neemt en daar niet de was doet in je pauze.

 

‘Kan ik je boek ook ergens gratis downloaden?’

Ik doe dit graag, maar ik doe het niet gratis.

Ik doe dit graag, maar ik doe het niet gratis.

 

#TenThingsNotToSayToAWriter

Mag je die dingen nu echt allemaal niet tegen een schrijver zeggen?

Wat mij betreft doe je wat je wilt. Ik voel me niet zo snel beledigd. Ik ben zelf nieuwsgierig aangelegd en sta open voor kritiek. Weet echter wel dat je met zulke vragen of opmerkingen zeker niet de eerste bent en dat niet alle auteurs je dat in dank afnemen.

 

Positieve spin: wat zeg je dan wél?

Donna Freedman schreef 10 suggesties (hieronder vrij vertaald):

 1. Schrijf je (fulltime)? Cool! In welk genre?
 2. Waar kan ik je boeken kopen?
 3. Een vriend van mij schrijft ook. Dat is echt keihard werken.
 4. Ik zou willen dat ik kon schrijven. Ik vind een nieuwsbrief samenstellen al moeilijk!
 5. Hoe blijf je gemotiveerd?
 6. Oké, ik trakteer.
 7. Mag ik betaald adverteren op je website?
 8. Sommige mensen snappen er niets van.
 9. Ik heb schrijvers nodig. Kan ik je inhuren?
 10. Wacht even… ben jij DE [vul hier de naam van de auteur in]? Wauw!

Nummer 10 is vooral succesvol als je vervolgens in elk geval één boektitel kunt noemen.

 

 

Met dank aan onder meer Suzanne Buis voor de inspiratie.

2 reacties op “10 dingen die je niet tegen een schrijver moet zeggen

 • 07/30/2015 at 10:12
  Permalink

  Hugo Claus vond schrijven het ergste wat er is. Vond dit soms gruwelijk!.
  (citaat uit 'De Wolken').

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.