Ben jij creatief?

Ben jij creatief, of denk je dat je dat juist niet bent? Welke kenmerken herken je in jezelf? In deze lijst vind je een overzicht van kenmerken die de meeste creatievelingen bezitten. Wil je wat creatiever zijn of worden? Dan weet je waar je aan kunt werken!

Ongeacht het uitzicht, de plek of je omstandigheden: je haalt altijd wel ergens inspiratie vandaan.

Ongeacht het uitzicht, de plek of je omstandigheden: je haalt altijd wel ergens inspiratie vandaan.

 

Ben jij creatief?

Creatieve personen doen dingen anders. Toch hebben de meeste mensen zeker creatieve elementen in zich. Check de lijst en kijk hoeveel op jou van toepassing is. Ben jij creatief?

 

1. Je haalt overal inspiratie vandaan

De buurvrouw die terugkomt met een voorraad boodschappen, waaronder een bos rozen? Je bedenkt gelijk een nieuw concept voor een supermarkt, waarbij elke klant eens per maand een bos bloemen krijgt om weg te geven aan een geliefde. Of je verzint twintig verhalen bij de reden achter de bloemen. Iets goed te maken? Cadeutje? Voor haarzelf? Voor haar man? Voor een verjaardag? Kortom: het maakt niet uit waar je bent en wat je ziet. Je hersenen werken op topsnelheid.

 

2. Je hebt waarschijnlijk geen ‘normale’ baan

Of je droomt van een leven zonder baas. Zekerheid is fijn, maar vrijheid is fijner.

 

4. Je slaapt slecht

Of tenminste, slechter dan gemiddeld. De reden? Wakker liggen van heel veel nieuwe ideeën. De oplossing? Schrijf ze op – je vergeet dan niets en je bent het toch even kwijt.

 

5. Je stelt altijd vragen

Waarom? Met die vraag begint bijna alles. Soms vraag je vooral waarom niet?

  

6. Je bent niet bang om te falen

Fouten maken mag. Daar leer je van. Opstaan en weer doorgaan (en meenemen wat je van je fouten hebt geleerd).

 

7. Je bent zelfstandig

Je hoeft niet gelijk een eigen bedrijf te hebben, maar creatievelingen doen dingen graag op hun eigen manier. Dat gaat als eigen baas uiteindelijk het beste!

 

8. Je doet waar je zin in hebt

Als je geen zin hebben om te schilderen, schrijven, dansen of je administratie doen, dan doe je dat niet. Soms werken creatievelingen het best onder druk (deadlines), soms alleen als ze compleet ontspannen zijn of in de juiste ‘flow’ zitten.

woman-506120_1280

 

9. Je neemt risico’s

Het geeft een kick om iets nieuws te proberen, of iets spannends, of allebei. Je weet maar nooit wat het je oplevert.

 

10. Pech of ellende? Je maakt er gebruik van!

Wat je in je leven ook meemaakt, je zet negatieve dingen om in iets positiefs. Dat kan in de vorm van kunst, maar ook in anderen inspireren met levenslessen. Zie ook punt 6!

 

11. Je zegt vaak ja

Hoe gek een idee ook lijkt, in eerste instantie zeg jij ja. Je weet tenslotte maar nooit!

i-741519_1280

 

12. Je houdt niet van routine

Goed, een zekere routine is nodig. Maar… te lang hetzelfde doen lukt je niet! Daarom moet je werk afwisselend zijn, en het liefst wissel je het ene project af met het andere. Door steeds totaal iets nieuws te doen, kun je bovendien veel leren.

 

13. Je dagdroomt

Een afgeleide geest is niet gelijk een niet-productieve geest. Inspiratie kan overal vandaan komen. Daarom laat je vaak je gedachten de vrije loop gaan. Bonus: door gesprekken of doelen te visualiseren komen ze sneller binnen handbereik. Het heeft dus zelfs een praktische kant.
dagdromen

 

14. Je vindt alleen zijn niet erg

Of je nu een gezelschapsdier bent of niet, af en toe wil je alleen zijn. Alleen met je gedachten, alleen met nieuwe ideeën, of gewoon uitrusten van alle prikkels die je krijgt (en zelf verzint of opzoekt).

 

15. Je blijft leren

Of dat nu is met een zelfhulpboek of een nieuwe sport ontdekken of naar (online) trainingen gaan – jij blijft altijd nieuwe dingen in je opnemen.

smart2

 

16. Je bent anders

Natuurlijk, iedereen is uniek. Maar… jij bent er trots op. Misschien niet altijd, maar stiekem weet je dat je juist zo goed bent in wat je doet omdat je er je eigen weg in hebt gevonden.

 

17. Je verzamelt inspiratie om je heen

Vriendschappen sluit je het makkelijkst met iemand die met je meedenkt en/of je niet afremt in je eindeloze stroom ideeën. Je laat je graag inspireren door anderen – door hoe zij als persoon zijn en wat zij hebben bereikt.

 

18. Je vertoont vaak impulsief gedrag

Misschien kun je het remmen, misschien ook niet. Toch duik je het liefst gelijk op een nieuw project of een nieuw idee. Eerst doen, dan denken.

 

19. Je bent positief ingesteld

Dat moet wel, want hoe zou je anders in al je wilde ideeën kunnen geloven? Het mooiste is dat je ze nog uitvoert ook. De meeste ideeën. Vaak. Soms. Ach, met zoveel goede ideeën helpt het al als je er één tot bloei laat komen.

library-425730_1920

 

20. Je geeft niet snel op

Kan het niet linksom, dan probeer je het rechtsom. Met je enthousiasme krijg je het voor elkaar!

 

21. Je werkt keihard

Als dat betekent dat je 12 uur of meer achter elkaar doorwerkt, tja, dat moet dan maar. Inspiratie laat zich niet stoppen. Gelukkig heb je punt 22 ter compensatie.

 

22. Je zorgt goed voor jezelf

Zonder fit lijf geen ideeën, inspiratie, energie… kortom: je moet wel voor jezelf zorgen!

orange-juice-569064_1280

 

23. Je volgt je hart

Soms is dat je onderbuik – de kriebels die je voelt als je een idee voelt opborrelen. Je wéét gewoon dat deze inspiratierush goed is en je gebruikt hem. Je ziet kansen en grijpt ze. Op gevoel. Met je hart.

 

Hoeveel herken jij? En op welke punten zou je graag wat creatiever willen zijn?

 

Ps: heb je al gezien dat deze creatieve lijst een nummer mist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.