De gekste sollicitatievragen

Er zijn bedrijven die creativiteit voorop stellen. Je moet daarom de gekste sollicitatievragen beantwoorden voor je er mag werken. Ik geef een aantal voorbeelden en daag je uit: denk je dat jij een creatief antwoord kunt bedenken?

Een creatief antwoord geven: hoe doe je dat?

Een creatief antwoord geven: hoe doe je dat?


 

Worden onderstaande vragen echt gesteld? Ja, dat worden ze, maar natuurlijk niet bij elke sollicitant en niet bij elke functie. De vraag moet passen bij je functie óf je op zo’n manier uitdagen dat je antwoord past bij de functie waar je voor solliciteert. Er bestaan vragen waar je jaren over na kunt denken, en vragen waar je misschien snel over uit bent. Welke vraag is jouw favoriet?

 

De gekste sollicitatievragen voor bizarre situaties

Wat zou je doen als je de enige overlevende was van een vliegtuigramp? Wie zou je meenemen naar een onbewoond eiland, en waarom? Hoe zou je de kleur geel aan een blinde omschrijven?

Geel: de kleur van zonlicht, en lichter dan sinaasappel.

Geel: de kleur van zonlicht, en lichter dan sinaasappel.

 

De gekste sollicitatievragen van Twitter, Facebook en Google

Waarom is de aarde rond? Wat zou jij rekenen voor het lappen van elk raam in Seattle? Kies een stad. Hoeveel pianostemmers wonen hier, denk je?

 
 

 

De gekste reken- en kookvragen

Hoe kook je een ei als het echt helemaal perfect moet zijn? Hoe zou je een vliegtuig vol jelly beans uitladen? Hoeveel calorieën kun je vinden in een supermarkt? Hoe zou je een gebouw meten met een barometer?

 

Vragen die uitnodigen tot een creatief antwoord

Wat vind je van het naamplaatje dat je draagt? Wat voor superkracht zou je willen hebben? Welk stripfiguur zou je willen zijn? Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan? Welke zeven verschillende dingen kun jij bedenken om met deze pen te doen? Wat voor dier zou je willen zijn? Als er nu een boek zou verschijnen over je leven, wat zou de titel zijn? Wat voor boom zou je willen zijn?

Welke boom zou jij willen zijn? En waar zou je willen staan?

Welke boom zou jij willen zijn? En waar zou je willen staan?

 

De gekste sollicitatievragen beantwoorden

Als je een gekke sollicitatievraag krijgt, wil je deze natuurlijk goed beantwoorden. Er zijn verschillende trucs voor. Ga onderstaande stappen af:

  1. Denk aan de functie waarvoor je solliciteert. Welk antwoord past hierbij? Hoe zou degene die nu die functie heeft de vraag beantwoorden?
  2. Blijf bij jezelf. Denk eerlijk na over je antwoord.
  3. Ga niet tot het uiterste. Je kunt al snel overdrijven en dan is je antwoord te grappig, te vergezocht, te bijdehand, of te flauw. Durf, als dat nodig is, te zeggen dat je het niet goed weet en dat je in je nieuwe functie graag leert hoe je dit soort creatieve problemen beter en sneller op kunt lossen.

 

 

Als uitdaging beantwoordde ik twee vragen, de eerste gesteld door een medewerker bij Dropbox:

1. Je hebt 2000 ongelezen e-mails en mag er maar 300 beantwoorden. Hoe kies je welke dat zijn?

  1. Ik verwijder alle spammail en reclame. Met goede spamfilters blijft toch zo’n 5% spam over, dus dat scheelt 100 e-mails (1900 over).
  2. Ik archiveer de nieuwsbrieven en informatieve e-mails om later door te nemen. Omdat ik me als Dropbox-medewerker inlees in heel veel onderwerpen, bestaat ongeveer de helft uit dergelijke e-mails (950 over).
  3. Ik stel een bericht op voor de website van Dropbox, getiteld: ‘veelgestelde vragen’. Op tien vragen geef ik antwoord. Ik meld op social media dat de veelgestelde vragen zijn bijgewerkt en dat eerder gestuurde e-mails hierover hiermee zijn beantwoord. Hierna blijft iets minder dan een derde van de e-mails over (300 over).
  4. Ik lees alle interne e-mails en omdat ik al een tijdje achter de computer zit, loop ik een rondje langs mijn collega’s om hun e-mail live te beantwoorden. Ik haal ook gelijk wat te drinken.
  5. De overige mail prioriseer ik. Een deel kan in een komende bespreking worden meegenomen, en er blijven slechts enkele e-mails over die gelijk aandacht nodig hebben.

 

2. Hoe zou je een gebouw meten met een barometer?

Ik verkoop de barometer. Met het geld huur ik een student in die de afmetingen van het gebouw voor mij achterhaalt – bijvoorbeeld een student landmeten die over handige GPS-apparatuur beschikt.

 

 

Zelf een vraag beantwoorden

Welke vraag zou jij graag beantwoorden? En hoe zou je dat doen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.