Duidelijk schrijven: hoe doe je dat (niet)?

Hij werd opeens door iedereen gedeeld: een instructievideo uit 2017. In deze video laat een vader zijn kinderen opschrijven hoe hij een broodje smeert. Maar… instructies zijn op meerdere manieren te interpreteren. En d├ít vraagt om niet mis te verstane bewoordingen, oftewel duidelijk schrijven.

De video: duidelijke instructies

In onderstaande video zie je hoe de zoon van Josh er zo wanhopig van wordt, dat hij in tranen uitbarst.

Maar wat een waardevolle les: duidelijke instructies geven blijkt een uitdaging.

Hoe schrijf je duidelijk?

Kijk met de kritische blik van de vader uit je video naar je laatste tekst, of dat nu voor je website is of voor een sollicitatie. Welke boodschap wil je overbrengen? Op welke manieren kun je de tekst interpreteren en hoe voorkom je dat er een andere boodschap wordt overgebracht?

Duidelijk schrijven = minder aannames doen

Natuurlijk hoef je het niet zo ver door te trekken als in de video, maar het loont alsnog de moeite om de overtreffende trap te gebruiken voor je eigen schrijfwerk. Duidelijk schrijven – of een boodschap helder verwoorden – is iets wat veel mensen automatisch denken te doen. Daarbij doen we alleen veel aannames.

In de video zijn die aannames terecht. Tenslotte weet de vader al hoe een mes werkt – je gebruikt niet de achterkant om mee te smeren. Ook weet hij best welke kant van het brood besmeerd moet worden. Maar weten de mensen die jouw teksten lezen ook wat voor jou gesneden koek is? Of gebruik je ongemerkt nog veel vaktaal?

Duidelijk schrijven van instructies: een kunst op zich
Solliciteren bij Ikea of controleren of een controle op het duidelijk schrijven van instructies?

Duidelijk schrijven samengevat

Gebruik deze video in je voordeel:

  • Zoek naar manieren om je tekst verkeerd op te vatten. Herschrijf je tekst vervolgens zo dat de boodschap niet meer op een andere manier ge├»nterpreteerd kan worden.
  • Kijk kritisch naar elke term die je gebruikt, en neem daarin ook voorbeelden en uitdrukkingen mee. Is alles wel bekend bij je doelgroep?
  • Ter ondersteuning: laat iemand die jou en je product/dienst niet kent naar je tekst kijken. Vertel vooraf niet wat je doet of waarin je je onderscheidt. Kan de proefpersoon dit goed uit je teksten halen? Of is er nog herschrijfwerk nodig?

Reactie op “Duidelijk schrijven: hoe doe je dat (niet)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.