Een goed gefundeerd artikel schrijven

Lekker makkelijk, een stukje typen en dan publiceren. Tegenwoordig kun je alles online gooien. Dit geeft echter ook veel ruis en helaas wordt er een grote lading onzin gepubliceerd. Het eerste nadeel hiervan is dat je zelf met moeite kunt bepalen wat waar is en wat niet. Een tweede nadeel is dat je zelf het risico loopt dat niemand je serieus neemt – want wie zegt dat jij niet de zoveelste bent met een onzinartikel?

 

Wees een expert

Zelfs als je verschillende websites onderhoudt die op het oog niets met elkaar te maken hebben, moet je zorgen voor een samenhang waarmee iemand kan vaststellen dat je weet waar je het over hebt. Verwijs in artikelen naar je andere sites. Samen zorgen ze voor een online profiel waaruit iemand precies op kan maken wie je bent en waarom jij verstand van zaken hebt. Verwijs verder ook naar je studie of werkervaring.

 

Gebruik feiten en statistieken

Zonder bronvermelding lijken sommige artikelen wat kaal. Zeker als je een mening ventileert, is het belangrijk deze ergens op te baseren. Zoek daarom naar betrouwbare bronnen en cijfers. Zo haalt dit artikel met feiten en bronnen het ‘feit’ onderuit dat de magnetron slecht voor je is en rekent het af met alle artikelen die ongefundeerd beweren dat je er ziek van wordt.

Statistieken

Misschien zijn statistieken niet het leukste van je artikel, maar wel het betrouwbaarste.

Sta zelf achter je stuk

Op het moment dat je vanuit je eigen overtuiging schrijft, weet je dat wat je zegt klopt en dat breng je dan makkelijker (en beter) over.

Neem al je werk serieus

Op het moment dat je zo nu en dan een onzinartikel plaatst met verzonnen cijfers, drogredeneringen, of niet-kloppende statistieken, kan iemand de rest van je werk ook niet serieus nemen. Ook je taalgebruik speelt een rol. Ga maar na: hoe serieus zou je mij nemen als er in dit artikel een joekel van een dt-fout zou staan? Trouwens, ook voor artikelen die niets met taalgebruik te maken hebben gaat de regel op. Hoe beter je stuk taaltechnisch in elkaar zit, hoe betrouwbaarder het overkomt. Het toont aan dat je jezelf en je werk serieus genoeg neemt om er een verhaal van te maken in goed Nederlands. Ben je echt slecht in taal? Overweeg dan een taalcursus te volgen of huur iemand in voor je redigeerwerk. Het belangrijkste is tenslotte dat je boodschap overkomt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.