Gebruik je u of jij op je website?

Bij website-advies komt altijd tekstadvies kijken. Andersom ook: als je tips krijgt over je webteksten, hoort daar ook een kritische blik op je website bij. Een van de zaken die dan naar voren komt, is je versus u. Gebruik je op je website u of jij om je bezoeker aan te spreken?

 

De kwestie u versus jij

U is zakelijk, jij is persoonlijk. Strikt gezegd was dit altijd de verdeling. Met de dunner wordende lijn tussen privé en zakelijk verdwijnt ook steeds meer het verschil tussen je en u. Professionals gebruiken sneller ‘je’. Tegelijkertijd houden anderen vast aan ‘u’. Het is een persoonlijke keuze. Alleen… wat is het beste voor je bedrijf?

 

Waarom is de keuze zo lastig?

Zoals gezegd: u is zakelijk, je is persoonlijk. Maar… met ‘je’ kun je nog steeds professioneel overkomen. Met ‘u’ kun je ook persoonlijk overkomen. Eigenlijk is er dus geen overduidelijke reden om voor het één of het ander te kiezen. U of jij gebruiken wordt daarmee een persoonlijke keuze.

 

Trends voor je of u in websites

De laatste jaren toont de trend dat ‘je’ steeds vaker wordt ingezet als aanspreekvorm. ‘Mag ik u tutoyeren?’ vroeg Sophie Hillebrand onlangs aan een minister. Ook Viktor Mids vroeg aan Mark Rutte of hij ‘je’ mocht zeggen. Steeds vaker vragen presentatoren het níet en zeggen ze, ondanks leeftijdsverschil, eerder ‘je’.

Online zie je dezelfde trend. Hier kun je natuurlijk niet aan de bezoeker vragen of hij of zij met ‘u’ wil worden aangesproken of niet (tenzij je zin hebt om je webteksten dubbel te schrijven en met een druk op de knop te laten ‘vertalen’ naar de u- of je-vorm, afhankelijk van de keuze van je bezoeker). Je kiest dus zelf, en steeds meer websites kiezen dan voor ‘je’.

 

Maak het jezelf makkelijk

Houd het dicht bij jezelf. Spreek je zakelijke relaties en/of klanten met u aan? Dan kies je voor u. Spreek je ze met je aan? Dan kies je voor je. Wil je het jezelf en je bedrijf liever moeilijk maken? Vermijd dan de je- en de u-vorm en accepteer dat je teksten dwingend dan wel afstandelijk overkomen.

 

Zijn er dan geen regels voor u of jij?

Er staat nergens dat je verplicht je of u moet gebruiken in de omgang. U is vaak een beleefde aanspreekvorm. Ook kun je er afstand mee creëren. Dit kan in bepaalde beroepen gepast zijn, of zelfs gewenst, zoals bij een huisarts. Toch zijn ook deze grenzen aan het vervagen. Het lastige is dat de één zich oud en niet-aangesproken voelt bij u, terwijl de ander het als ‘te joviaal’ ziet om door een relatief onbekende met je aan te worden gesproken.

 

Gebruik je eenmaal ‘u’ of ‘jij’, dan doe je dit ook aan de telefoon en in al je andere communicatie.

 

De toepassing

Stel, je gebruikt ‘je’, maar dan ga je de algemene voorwaarden schrijven. Moet je dan een uitzondering maken? Nee, je blijft consequent. Hetzelfde geldt voor gebruik van ‘u’. Je kunt niet op je hele website ‘u’ gebruiken en dan op je contactpagina ‘leuk als je contact opneemt’ schrijven. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat je in e-mails en andere uitingen (zoals op social media) consequent u of je gebruikt.

 

Is er geen makkelijkere oplossing?

Jawel, hoor! Begin een Engelstalig bedrijf en gebruik overal ‘you’.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.