Plezier in marketing

Als je doet wat je leuk vindt, is je werk ook automatisch leuker. Als jij je werk leuk vindt, zijn mensen enthousiaster over jou en je product of dienst. In de marketing mag het plezier er dus het liefst af spatten. 

Blije eieren met vrolijke marketing.

Blije eieren met plezier in marketing.

 

Blij met een vers ei

Eieren koop ik in de supermarkt. Als ik onderweg ben naar huis, denk ik niet gelijk dat ik eieren moet kopen. Toch fiets ik meerdere keren per week langs een vrolijk bord aan de kant van de weg, vlak bij de buurtsuper (ja, ze bestaan nog!) in het Noord-Hollandse Bergen. Tijdens het WK stond hier ‘wordt het een eitje, (met) het WK?’ Ik moest erom glimlachen. De week erna stond er een nieuwe leus met eieren. Afgelopen week kwam ik onderstaande tegen.

Blij_met_een_ei

Pure poëzie, en dat voor eieren! Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels een liefde heb ontwikkeld voor de verse eieren van deze mensen. Dit is plezier in marketing in een heel pure vorm, en in mijn hoofd zie ik hoe de eigenaren van het huis leuke leuzen bedenken en deze met een brede grijns op het bord schrijven. Niets Google AdWords. Niets flyers verspreiden. Nee, gewoon een bord met een tekst en een pijl.

 

Plezier in de ‘grote’ marketing

Hoe vertaalt zich dit in producten en diensten die níet plaatselijk zijn, waar je toch echt méér voor moet adverteren? Het antwoord is simpel: plezier. Waarom is een campagne sterk als het plezier ervan afspat? Dat is nu net wat het merk persoonlijk maakt. We houden van mensen met wie we kunnen lachen. We houden van bedrijven die hetzelfde doen, en die zich van een menselijke kant laten zien. In een tijd waarin alles online kan, is menselijkheid belangrijker dan ooit.

Die menselijkheid mag je best verder doortrekken. Mensen maken namelijk fouten. Zo gebeurde het laatst in mijn vriendenkring dat iemand een nieuw bedrijf aankondigde middels vers gedrukte flyers. Op de voorkant stond een dt-fout (ze had mijn artikel denk ik nog niet gelezen). Ik stuurde haar een bericht met de vraag of ze nog iets aan de folder kon wijzigen. Ze was te laat.

write-593333_1280

Je kunt dan heel hard gaan balen, of je kunt het omdraaien naar iets leuks. Ik deed een suggestie die ze vervolgens heeft opgevolgd. Op de achterkant van de flyer kwam te staan: ‘Spot de spelfout! Heb je de spelfout op de voorkant gevonden? Mail of bel hem door, dan krijg je 10% korting op je eerste cursus!’

 

Positief denken

Als je op deze manier je fouten een positieve draai weet te geven, krijg je veel meer mensen met je mee. Dus wat let je om ook jouw marketing in een positief jasje te gieten? Breng je boodschap met humor en plezier en kijk eens naar het effect. Straks ben ook jij een blij ei.

Reactie op “Plezier in marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.