Waarom Word niet te vertrouwen is

Je moet het echt zelf doen als het aankomt op taal. Als ik op mijn telefoon de autocorrect zijn gang laat gaan, gebruik ik jaarlijks zo’n 1497 onnodige spaties*. Ook Word snapt er weinig van; als ik typ dat ik van plan ben te gaan snowboarden, raakt hij in de war en vraagt hij of ik wil snorbaarden. 

Snorbaarden

 

Ook subtiele fouten

Onderstaande kwam ik tegen toen ik een manuscript aan het redigeren was. Als je niet goed het verschil tussen als en dan weet, is het een groot probleem als Word dit foutief aangeeft. Ook met dt-fouten en op het grammaticafront valt er nog veel te verbeteren als het om de spellingscontrole gaat.

Brrr... verschrikkelijk!

Brrr… verschrikkelijk!

 

Maar wat dan?

Als Word geen uitkomst biedt, moet je toch zelf gaan nadenken. Duik er eens ouderwets in. Leer nieuwe woorden. Leer hoe het werkt met de d’s en de t’s. Vind je dat veel moeite? Neem jezelf voor om eens per week (of desnoods eens per twee weken) een onderdeel van de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen. Trek hier hooguit twee uurtjes voor uit. Zo blijft het behapbaar en na een half jaar heb je jezelf toch dertig belangrijke taalzaken eigen gemaakt. Niet verkeerd, toch? Kan je autocorrect voortaan uit. (Nadeel: dit kom je dan ook niet meer tegen.)

——————

* Ik sta niet in voor de waarheidsgetrouwheid van dit aantal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.