Waarom zou je nog met de hand schrijven?

We hebben computers, tablets en mobieltjes. Het wordt steeds makkelijker om dingen die we moeten onthouden ergens op te slaan. Toch zie je nog veel mensen met papieren agenda’s en handgeschreven notities. Waarom zou je nog met de hand schrijven?

writing-1170141_1280

Een eerste antwoord ligt voor de hand: je vindt het prettig. Natuurlijk is het fijner om met een gefundeerde mening aan te komen als iemand je vraagt waarom je nog met de hand zou schrijven. Daar help ik je graag mee!

 

Reden 1: je onthoudt beter

Uit onderzoek (EN) blijkt dat wanneer je schrijft of tekent, je beter kunt onthouden wat je hebt genoteerd. Dat is dus erg voordelig voor het maken van aantekeningen, en daarnaast voor het opschrijven van belangrijke afspraken.

 

Reden 2: je onderhoudt je fijne motoriek

Van twee groepen mensen werd hun fijne motoriek getest. De eerste groep viel onder de ‘computergroep’. Zij werkten weinig tot niet op papier en verwerkten tekst voornamelijk op de computer. De tweede groep gebruikte juist vaker (of alleen maar) pen en papier. De computergroep was een stuk langzamer dan de schrijfgroep (Sulzenbruck et al., 2011, The death of handwriting: secondary effects of frequent computer use on basic motor skills. Journal of Motor Behavior, 43(3), 247-251.).

 

Reden 3: je handschrift gaat erop vooruit

Hoe meer je schrijft, hoe meer je oefent. Je schrijfvaardigheid vergroten heeft als voordeel dat je er beter in wordt. Zoals met wel meer dingen is het zo dat oefening kunst baart.

 

Reden 4: je kunt beter lezen

Je zou het niet direct zeggen, maar ook je leesvaardigheid wordt beïnvloed door schrijfvaardigheid. Volgens onderzoekers hebben kinderen een hogere hersenactiviteit bij het herkennen van letters als ze deze hebben opgeschreven. Hadden ze de letter daarvoor alleen maar gezien, dan was de herkenning ook minder (James, K.H. (2010). Sensori-motor experience leads to changes in visual processing in the developing brain. Developmental Science, 13(2), 279-288).

 


 

 

Reden 5: je slaat alles op

Natuurlijk kan een computer, tablet of telefoon ook automatisch je documenten of notities opslaan. Fouten onthoudt het echter niet. Wanneer je een wijziging aanbrengt in een document, ben je de vorige versie kwijt. Schrijf je met pen, dan streep je woorden eerder door. Het achteraf teruglezen van je notities inclusief de doorgestreepte woorden kan meer context geven en je soms op nieuwe ideeën brengen.

 

Hoe (en wanneer) ruil je typen in voor met de hand schrijven?

Typen gaat bij de meesten een stuk sneller dan schrijven. Het is dus alleen al voor efficiënt werken niet nodig om de pen ter hand te nemen. Voor creatieve en leertaken kan het echter een slimme oplossing zijn. Zeker wanneer je iets goed moet onthouden heeft (zie punt 1) met de hand schrijven een positief effect.

Wanneer je typen dus kunt verruilen voor schrijven met de hand:

  • Om een woordveld maken om op nieuwe ideeën te komen of overzicht te creëren;
  • Als je zonder afleiding aan een verhaal of artikel wilt werken;
  • Om aantekeningen te maken bij een video, college, gesprek of vergadering (en juist omdat je langzamer schrijft dan je typt kun je niet alles noteren, waardoor je sneller tot de kern komt);
  • Om je agenda of takenlijst bij te werken;
  • Omdat je daar een keer zin in hebt!

 

Meer lezen over de wetenschap achter met de hand schrijven? Dan is dit artikel een goede tip.

 

Schrijf jij (veel) met de hand?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.