Wat inspireert jou?

Inspiratie is ongrijpbaar, net als geluk. Of toch niet? Als je erover nadenkt, is inspiratie dichter bij je dan je denkt. Je moet het alleen weten op te roepen.

inspiratie

 

Wat is inspiratie?

Inspiratie wordt gekoppeld aan creativiteit. Je krijgt goede ideeën waar je enthousiast over wordt. Vervolgens ga je die uitvoeren. Het gedeelde ‘uitvoeren’ wordt vaak niet gekoppeld aan inspiratie. Dat is jammer, want ook in het woord creativiteit zit een deel ‘creatie’. Iets creëeren is duidelijk iets wat je doet, en niet zomaar iets wat je alleen bedenkt.

Voor mij is creativiteit een combinatie van goede ideeën en actie. Die twee zijn natuurlijk gekoppeld. Wat weinig mensen beseffen, is dat je de twee makkelijk kunt omdraaien. Door iets te doen krijg je soms ideeën.

 

Minder denken, meer doen

Onlangs sprak ik iemand die graag een boek wilde schrijven. ‘Dat moet je doen,’ zei ik, maar ik bedoelde het niet zoals de meeste mensen die zin bedoelen. In veel gevallen betekent ‘Dat moet je doen’ eerder ‘goh, leuk idee’. Wat ik ermee bedoel, is dat je het echt moet gaan doen. Pas als je het uitvoert, gebeurt het. Dat klinkt zo logisch als ‘de bal is rond’, maar in de praktijk denken weinig mensen eraan.

Wil je een boek schrijven? Begin te schrijven. Wil je een eigen bedrijf opstarten? Dan ga je naar de Kamer van Koophandel en laat je een website maken. Ja, er zijn heel veel andere dingen die je moet doen. Research bijvoorbeeld, als je een boek schrijft. Je moet ook een goede naam bedenken voor je bedrijf, voordat je er één start. Het punt: uiteindelijk gebeurt er pas iets als je echt begint. Bedenk waar je wilt zijn en ga erheen.

Ook op een inspirerende locatie gebeurt er weinig als je niet iets met je ideeën doet.

Ook op een inspirerende locatie gebeurt er weinig als je niet iets met je ideeën doet.

 

Concreet: inspiratie

Als je gaat wachten op inspiratie, dan komt het niet. Ga dus actief aan de slag. Denk na over een wens die je hebt. Wat is er gebeurd als die wens uitkomt? Heb je dan een boek? Een bedrijf? Een zelfontworpen huis? Een wekelijkse column? Doe een stapje terug: hoe is je situatie voordat je wens werkelijkheid is? Schrijf op wat je dan nodig hebt. Doe steeds meer stappen terug tot je uitkomt bij vandaag. En: durf groot te denken.

 

Maar wat als ik geen inspiratie heb voor een verhaal, column of bedrijfsnaam?

Op het moment dat je elke week achter de computer gaat zitten om te schrijven, research te doen, of heel simpel een uurtje goede bedrijfsnamen verzinnen, komen er vanzelf meer ideeën. Doordat je elke keer ermee bezig bent, gaan je gedachten er ook op andere momenten naar uit. Tijdens een rondje fietsen of vlak voor het slapen valt je opeens iets in: hét idee dat je nodig hebt om verder te komen. Waarom? Omdat iets alleen kan groeien als je het aandacht geeft (cliché en waar).

Moet je het allemaal alleen doen? Nee, dat hoeft niet. Ga in gesprek met anderen over je wens. Denk erover zodra je tijd hebt. En echt, geloof me: die inspiratie komt vanzelf.

 

Hoe en door wie laat jij je inspireren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.