10 voordelen voor zzp’ers

Nee, ik ga het niet over belastingvoordelen hebben. Zoals ik bovendien eerder schreef: het leven van een zzp’er is niet altijd zo relaxed als wordt gedacht. Soms wel – en daarom zet ik die voordelen graag op een rij. 

Werken op de bank. Ook lekker.

Werken op de bank. Ook lekker.

 

Voordelen voor zzp’ers

Het zijn er tien, maar ik vergeet er vast een paar. De grootste voordelen voor zzp’ers stelde ik samen op basis van de tien dingen waar ik het gelukkigst van word. Laat je erdoor inspireren! En: onderstaande punten kunnen ook van toepassing zijn op flexibel werken of het nieuwe werken. Pas je alle voordelen zelf al toe?

 

1. Midden op de dag sporten

Als ik om half tien ‘s ochtends of om twee uur in de middag een stuk wil gaan rennen of fietsen, dan doe ik dat en plan ik mijn werkzaamheden eromheen. Dat bekent soms iets eerder beginnen (grapje, ik slaap uit) en soms iets langer doorgaan.

running-573762_1280

 

2. Een wasje kunnen draaien (of niet)

In een wasje draaien heb ik nooit zin, dus dat doe ik overdag niet. Je weet wel, omdat ik het te druk heb. In principe zou het soms kunnen (ik vraag jullie vriendelijk dit niet aan mijn partner door te vertellen).

 

3. Nee kunnen zeggen

Als er werk op mijn pad komt wat ik echt niet leuk vind, dan zeg ik er nee tegen. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt. Dat werkt trouwens ook in loondienst. Probeer je nee altijd om te draaien in ‘ja, dat is denk ik heel geschikt voor [naam], ik verwijs je door’. Wat jij niet leuk vindt, is voor anderen juist wel een interessante klus. Concurrenten/collega-zzp’ers in je netwerk houden is dus altijd slim.

 

4. Ja kunnen zeggen

Je kunt de leukste opdrachten aan jezelf geven (die misschien niet altijd geld opleveren, maar wel voldoening geven) en ook de leukste projecten zoeken die zowel qua geld als qua werkzaamheden het beste aansluiten op je talenten. Het klinkt cliché, maar zelf die keuzes kunnen maken geeft je een uitstekend gevoel, zelfs als je af en toe de financiële kant zwaarder laat meetellen dan de werkzaamheden (je moet tenslotte ook jezelf onderhouden).

home-office-336373_1280

 

5. Je eigen werkplek kiezen

Tenzij een opdrachtgever vraagt of je op locatie wilt werken, kun je (in elk geval bij schrijfopdrachten) zelf bepalen waar je werkt. Dat kan dus ook in het park zijn, of in de tuin, of op de bank (met, als de werkzaamheden het toelaten, herhalingen van The Big Bang Theory op de achtergrond). Zelfs belangrijke werktelefoontjes of Skype-gesprekken kunnen overal, zolang je maar wifi of 4G hebt.

 

6. Uitslapen

Ik houd van slapen. ‘s Avonds ben ik er niet zo goed in, ‘s ochtends des te beter. Afspraken plan ik het liefst in na tien uur ‘s ochtends.

woman-506120_1280

 

7. Geen wekker meer zetten

In het verlengde van 6: de laatste keer dat ik mijn wekker zette, was om het vliegtuig naar New York te halen (ik ging een weekje weg). Dat was in mei. De keer dáárvoor was het voor een netwerkontbijt. Er is een reden waarom ik me niet bij het netwerk heb aangesloten. Ik. Ben. Geen. Ochtendmens. Dag wekkers, hallo natuurlijk slaapritme!

 

8. Beter eten

Geen geplette broodjes of lauwe salades meer aan de lunchtafel: ik kan in mijn lunchpauze snel voor mezelf koken en daarna lekker eten. In combinatie met de spontane sportpauze (zie 1) doet dat wonderen voor mijn gezondheid!

orange-juice-569064_1280

 

9. Ruimere pauzes

Mijn werkritme heeft een metamorfose ondergaan: ik werk een stuk effectiever. Waar ik voorheen soms een half uur naar inspiratie zocht voor een goede webtekst of een leuk ontwerp, merk ik dat ik met af en toe een korte pauze (en dat kan ook bestaan uit nutteloze facebookposts lezen) veel sneller en makkelijker andere werkzaamheden afrond. Wanneer dit nodig is werk ik langer en harder door, om dan soms rond vier uur al te concluderen dat ik al mijn geplande werk voor die dag af heb. Bonus!

 

 

10. Het ultieme gevoel van vrijheid

Toegegeven, de Belastingdienst staat elk kwartaal met enthousiast uitgestoken handen een deel van je inkomsten te innen. De hypotheek moet ook nog worden betaald en de vaste lasten worden niet minder – de stroomkosten zijn eerder hoger nu je dagelijks op je thuiskantoor zit. Financieel zit je dus nog steeds zo vast. Ook moet je je houden aan de wensen van je opdrachtgevers (wat soms een beperking in je creatieve vrijheid inhoudt). Toch voelt het (in elk geval voor mij) als de ultieme vrijheid om zzp’er te zijn.

 

Ben jij zzp’er? Herken je bovenstaande punten? Of is het voor jou juist anders?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.