Het klinkt als een rare vraag. Toch loop je als zzp’er vroeg of laat tegen het dilemma aan. Mag of kun je wel met vakantie en zo ja: moet je dan je werk meenemen?
Logischerwijs mag je met vakantie. Sterker nog, in overleg met je (vaste) opdrachtgevers kun je jezelf vrij geven wanneer je wilt. In je uurtarief zit bovendien (als het goed is) je vakantiegeld inbegrepen. Toch zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Ik zet ze hieronder voor je op een rij.
Licht je opdrachtgevers in
Dit spreekt eigenlijk voor zich, maar wordt nogal eens vergeten. Of je nu een opdrachtgever persoonlijk belt of een e-mail stuurt maakt niet uit, maar het is altijd slim om te laten weten dat je tijdelijk minder goed (of niet) bereikbaar bent. Heb je een eigen praktijk? Hang dan in elk geval een briefje op de deur en vermeld op je website dat je afwezig bent.
Ja maar inbrekers! Zet een goed slot op je deur. Vraag de buren het huis/je praktijk in de gaten te houden. Meld je afwezigheid aan de buurtagent. Laat iemand de planten water geven en de post weghalen. Berg waardevolle (emotionele) spullen goed op of neem ze mee. Check of je inboedelverzekering up to date is.
Tot slot: hoe duidelijker je opdrachtgevers hebt ingelicht over je afwezigheid, hoe beter jij je werk van je af kunt zetten. Tenslotte weten ze nu dat je later kunt reageren op een e-mail.
Auto-reply/afwezigheidswizard (zzp’er met vakantie)
Je kunt via je mail een auto-reply instellen die alleen tijdens je vakantie werkt. Daarin vermeld je onder meer je eerste werkdag na de vakantie. Andere noemenswaardige zaken: of je wel of geen mail leest in je afwezigheid, of geïnteresseerden misschien bij een collega-zzp’er terecht kunnen voor hulp, en of je voor dringende zaken telefonisch bereikbaar bent (en op welk nummer).
Plan vooruit
Heb je een blog of onderhoud je social media? Met programma’s als Hootsuite (en ook bijvoorbeeld via Facebook zelf) kun je vooraf berichten inplannen. Zo blijft het niet twee weken stil terwijl jij in je hangmat cocktails zit te drinken.
En: ook qua geld moet je vooruit denken. Kun je twee of drie weken overbruggen met je inkomsten? Ook als je in je uurtarief rekening houdt met vakantiegeld moet je er wel voor zorgen dat je dit geld daadwerkelijk opzij zet.
Vakantieplanning
Mocht het echt nodig zijn tijdens de vakantie: zorg voor wifi (check vooraf bij je verblijf) en plan (in overleg met je partner/reisgenoten) een paar vaste momenten in voor het checken van je mail. Buiten die momenten laat je het werk ook echt los.
Noodoplossingen
Het zal je maar net tijdens je vakantie overkomen: die ene afgeronde opdracht blijkt toch niet afgerond. Je opdrachtgever mailt je of je MET SPOED nog even een half uurtje naar haar tekst kunt kijken. Er is een Geweldige Kans en je moet binnen een dag reageren met een proefvertaling om De Geweldige Opdracht te krijgen. Geruststelling: de kans is zeer klein dat dit gebeurt.
Bedenk wat je wilt: wat is voor jou belangrijk genoeg om mee gestoord te worden tijdens je vakantie en wat kan eigenlijk wel wachten tot daarna? Is het een ramp als je een week je werkmail niet checkt? Of geeft het je rust als je elke ochtend vijf minuten door je mail scrollt en alle belangrijke zaken eruit filtert? Vind jij (en vinden je reisgenoten) het een ramp als je om de dag drie van de belangrijkste mailtjes beantwoordt?
Bedenk vervolgens een noodoplossing voor als het campingwifi niet is wat je ervan verwacht of als er zich inderdaad Een Grote Kans voordoet.
Durf weg te zijn
Iedereen heeft rust nodig. Als je tijdens je vakantie alleen maar aan je werk denkt en een moet-ik-nu-niet-nog-even-mijn-mail-checken-en-beantwoorden-houding aanneemt, ontspan je niet. Geniet dus vooral van je vakantie. Het komt goed. En zo niet: dan heb je dankzij je vakantie genoeg energie gekweekt om het op te lossen.
Kortom: geniet ervan. Je werkt er tenslotte hard voor.
Twee minuten nadat ik dit schrijf ga ik mijn koffer inpakken, want de komende weken zit ik in Zuid-Frankrijk. Met mijn laptop, uiteraard. Op een camping met wifi. En mocht iemand het in zijn hoofd halen in te breken: er passen maar liefst drie buren op het huis (niet op onze planten, want die zijn van plastic).