Slim en makkelijk: een sterk wachtwoord kiezen

Goed nieuws! Nederlanders hebben over het algemeen een sterk wachtwoord. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlanders. Een sterk wachtwoord was in dit onderzoek eentje die bestond uit minimaal zes tekens, met een hoofdletter en een getal. Heb jij ook een sterk wachtwoord? Hoe verzin en onthoud je zo’n wachtwoord?

Misschien heb je voor elke site een sterk wachtwoord. Maar hoe houd je al die wachtwoorden uit elkaar?

Misschien heb je voor elke site een sterk wachtwoord. Maar hoe houd je al die wachtwoorden uit elkaar?

Wat maakt een wachtwoord sterk?

Een wachtwoord is sterk als alleen jij hem kent en niemand die jou goed kent hem kan raden. Die laatste eis is belangrijk. Waarom? Met hoeveel we delen op social media of simpelweg online wordt het steeds makkelijker voor mensen die kwaad willen om je gegevens te achterhalen. Als iemand weet hoe je hond, je partner en je kinderen heten, is het niet slim om hun namen (ongecodeerd) in je wachtwoord te verwerken. Leestekens, afwisseling in hoofd- en kleine letters en één of meerdere getallen maken een wachtwoord extra sterk omdat het dan minder makkelijk wordt om te raden.

Het complete onderzoek onder duizend Nederlanders (waar privacygegevens helaas consequent fout wordt geschreven) is hier te lezen (pdf).

Frustratie over wachtwoorden

Je kent ze wel: die ik-doe-moeilijk-sites die per se willen dat je een komma, een sterretje, een hoofdletter en een uitroepteken gebruikt en deze het liefst nog invoert terwijl je op je kop staat. De laatste eis daargelaten worden er vaak wel flinke voorwaarden gesteld aan je wachtwoord, terwijl voor jou persoonlijk de enige voorwaarde is dat je hem zelf kunt onthouden.

In dit artikel lees je een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen en onthouden van een sterk wachtwoord. Ook onderstaande tips kunnen je helpen.

Een wachtwoord laten genereren of een sterk wachtwoord verzinnen: als je gegevens maar veilig zijn.

Een wachtwoord laten genereren of een sterk wachtwoord verzinnen: als je gegevens maar veilig zijn.

1. Combineer en versterk

Heb je twee wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden maar zijn ze beide niet geschikt omdat ze te kort zijn? Je kunt twee wachtwoorden combineren. Typ bijvoorbeeld je eerste wachtwoord gevolgd door een & (heb je gelijk een leesteken) en vervolg dan met het tweede wachtwoord. Hebben beide wachtwoorden geen hoofdletters? Begin dan elk van de twee wachtwoorden met een hoofdletter. Zowel de & als de hoofdletters zijn makkelijk te onthouden en de wachtwoorden kende je los van elkaar al. Je moet alleen de volgorde onthouden. Een ezelsbruggetje kan zijn om dit op alfabet te doen.

Heb je in beide wachtwoorden nog geen letters? Je kunt kiezen voor het volgende:

1Eerstewachtwoord&2Tweedewachtwoord

Je kunt desnoods nog afsluiten met een uitroepteken, of voor elk wachtwoord je lievelingsgetal zetten.

2. Genereer je sterke wachtwoord

Deze optie kost de meeste moeite om te onthouden, maar kan lonend zijn. Als je een wachtwoord laat genereren, heb je gegarandeerd eentje die sterk is. In eerder genoemd artikel vind je tips voor ezelsbruggetjes die je kunnen helpen het wachtwoord te onthouden. En: hoe vaker je het intypt, hoe beter je het onthoudt.

Een sterk wachtwoord verzinnen hoeft geen hoge wiskunde te zijn.

Een sterk wachtwoord verzinnen hoeft geen hoge wiskunde te zijn.

3. Je wachtwoord ergens opschrijven?

Als je je wachtwoord toch ergens op wilt schrijven, probeer dit gecodeerd te doen.

Een voorbeeld kan zijn GM voor of je G-mailwachtwoord te zetten. Je weet dan zelf dat het om je G-mailwachtwoord gaat (handig) en als iemand je wachtwoord in handen krijgt, snapt diegene niet waar het wachtwoord precies begint en waar het eindigt. GM zou namelijk makkelijk onderdeel van het wachtwoord kunnen zijn. Natuurlijk verzin je zelf een andere logische codering voor G-mail/Hotmail, je inloggegevens voor de computer, etcetera (voordat iemand op zoek gaat naar je aantekeningen met GM erin…).

Wat voor truc(s) gebruik jij voor het onthouden van een sterk wachtwoord? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.