In 3 stappen naar een perfecte open sollicitatie

Een open sollicitatie is gedurfd en vaak erg effectief. Maar: hoe doe je een krachtige open sollicitatie? Ik zet de beste tips voor je op een rij in de vorm van een stappenplan.

home-office-336373_1280

De perfecte open sollicitatie

Eng, misschien, om zomaar te solliciteren. Toch kun je de perfecte open sollicitatie doen. Je hoeft alleen deze drie stappen te volgen. Het kost je even wat (voor)werk, maar het levert je zeker wat op!

 

Stap 1: leer jezelf kennen


Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Heb je reistijd, en zo ja, ga je met de fiets, het openbaar vervoer, of met de (lease)auto naar kantoor? Wil je vanuit huis kunnen werken? Wil je parttime of fulltime aan de slag? Bij wat voor organisatie wil je werken? Zet al deze zaken op een rij.

 

Stap 2: doe je voorwerk

Je weet na stap 1 precies wat voor baan je zoekt, en wat voor werkgever daarbij hoort. Nu is het zaak om die werkgever te vinden. Zoek naar bedrijven waarvan jij denkt dat ze de ideale werkomgeving bieden. Bekijk de website. Lees reviews. Beeld je in hoe jij daar rondloopt. Welke bedrijfscultuur heerst er? Past dit zeker weten bij jou?

canarypete

 

Stap 3: schrijf je sollicitatiebrief en pas je cv aan

Je cv moet passen bij de functie waarop je solliciteert. Schrijven is schrappen, solliciteren ook. Schrap al je overbodige werkervaring die niet relevant is voor je nieuwe functie. Breid vervolgens je relevante ervaring uit met een korte omschrijving van je werkzaamheden en eventuele bijzonderheden.

Je sollicitatiebrief is zo mogelijk nog belangrijker dan je cv. Zorg voor een foutloze brief. Lees het artikel dat ik voor InfoNu schreef over het schrijven van de beste sollicitatiebrief. Schrijf en herschrijf. Lees het na vanuit jezelf: zou jij deze persoon op papier aannemen?

 

Je bent er nu klaar voor. Laat je sollicitatiebrief en cv nog even controleren en dan kunnen ze de deur uit. Succes!

 

Zelf kwam ik meerdere keren aan een baan via een open sollicitatie – ook op functies die nog niet bestonden. Verder schreef ik over open solliciaties een artikel met voorbeeldbrief op Ze.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.