Goede SEO-teksten schrijven

Soms moet je keuzes maken. De lastigste keuze is wel die van de taalpurist die marketingteksten moet schrijven. Vormgevers vallen massaal ten prooi aan de Engelse ziekte, waarbij het gebrek aan een afbreekstreepje of het overschot aan spaties voor dramatisch slechte titels zorgt.

Extra spaties of ook wel 'de Engelse ziekte': trap jij erin?

Extra spaties of ook wel ‘de Engelse ziekte’: trap jij erin?

 

Hoe moet je bijvoorbeeld het zigzag kind lezen als waarschijnlijk een zigzagkind wordt bedoeld? Via SOS (Stichting Onjuist Spatiegebruik) vond ik een twijfelende marketeer/vormgever; een poging goed Nederlands te bezigen op het niveau bij-twijfel-tussen-d-en-t-is-dt-altijd-goed. En wat te denken van het werk van Loes den Hollander? Met haar boek ‘wissel geld’ heb ik sterk de neiging mijn portemonnee te pakken – en niet om haar boek te kopen.

Intussen is de spatietrend eerder regel dan uitzondering als je het over seo hebt. Voor mij hebben goede seo-teksten eerder inhoud dan zoekwoorden; idealiter natuurlijk beide. Maar is dat nog mogelijk?

 

Online ellende

Doordat in titels het afbreekstreepje reddeloos verloren lijkt, komt in teksten het gebrek aan streepjes en het teveel aan spaties steeds meer terug. Webteksten lijden hieronder; of eerder de mensen die deze teksten lezen. Goed, toegegeven, het zijn vooral de taalpuristen die zich storen aan slecht geschreven teksten. Een marketeer die met een slechte tekst toch honderd nieuwe bezoekers trekt, zal de dt- en spatiefouten niet gaan verbeteren. Hij of zij schrijft liever nog een slechte tekst voor de volgende honderd bezoekers.

Is het einde dan zoek? Heiligt het doel de (slecht geformuleerde dan wel belabberd gespelde) middelen? Nee. Taal heeft niet de functie ‘mooi zijn’ of ‘lekker lezen’; taal is er om duidelijk over te brengen wat je bedoelt. Een taalfout kan zorgen voor een totaal andere betekenis dan in eerste instantie wordt bedoeld.

Voorbeelden? Deze kapsalon moet niet raar opkijken als ze verzoeken krijgen voor een kerstkalkoen. Tenslotte wil kapster Linda graag Kerstmis voor je klaarmaken, en daar hoort lekker eten bij. Een simpele actie wordt een loos gebod, als je met twee personen woont, ben je dan ook alleen wonend?, en kinderen krijgen wordt een stuk minder aantrekkelijk met de speciale zwangerschapsbeurs: negen maanden beurs.

 

negenmaandenbeurs

 

 

Hoe los je spatiefouten op?

Ooit schreef ik teksten voor een online bureau dat elke week een x aantal zoekwoorden aanleverde. Op die woorden werd gezocht, en dus moesten er teksten worden geschreven zodat er zo veel mogelijk bezoekers naar die tekst en de daarbij behorende reclame keken. Ik kreeg spatiefout na spatiefout onder ogen. Toen begon het creatieve denkproces. Hiervan geef ik een voorbeeld.

i pad.
Ik moest ‘i pad’ letterlijk in de tekst gebruiken. Sterker nog, ik moest de naam, inclusief die lelijke spatie, in de titel van het artikel zetten. Helaas had ik de opdracht al geaccepteerd. Blijkbaar zochten mensen via Google naar i pad en zei Google niet: ‘Bedoelde je misschien iPad?’ De reden dat Google dit niet vroeg, heeft naar mijn idee te maken met het feit dat ik teksten schreef met i pad in de titel. Een vicieuze cirkel. Ik gaf me over.

I pad, you pad; we all love the iPad!

I pad, you pad, we pad… Alhoewelpadden nog geen werkwoord is, kan dat niet lang duren met de populariteit van de iPad en andere tabletcomputers. Voor wie is de iPad eigenlijk het meest geschikt en is het ook iets voor jou?

 

Jouw SEO-uitdaging: goede seo-teksten

Het is dubbel. Aan de ene kant wil je graag teksten blijven schrijven die gevonden worden. Aan de andere kant wil je teksten schrijven die correct zijn, en zou je willen dat mensen met de correcte zoektermen op de juiste plek terechtkomen. Wat kies je dan? De gulden middenweg is voor mij om met slechte zoekwoorden goede teksten te schrijven. Schrijf je zelf SEO-teksten en sta je voor een lastige keuze? Kijk dan altijd of je het in net Nederlands kunt oplossen. Daar mag je best een beetje creatief in zijn.

Misschien wel het belangrijkste om in je achterhoofd te houden: SEO is ervoor om zoekmachines de meest relevante teksten te laten tonen aan zoekende bezoekers. Als jij consequent goede en relevante teksten schrijft (of laat schrijven), betaalt dat zich echt uit. Daarbij worden bezoekers die je dan weten te vinden extra blij als je teksten vlot lezen en zo foutloos mogelijk zijn.

 

——————————

Mocht je bij willen lezen over het afbreekstreepje, dat kan hier en dat kan ook hier.

Meer lezen over samengestelde werkwoorden kan hier. Je kunt ook je kennis bijspijkeren over woorden die je aaneenschrijft (zoals aaneenschrijft) of juist niet (zoals alle drie) of soms wel en soms niet (zoals achterin en teveel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.