Al in 2013 deed Kassa onderzoek naar het effect van op maat geschreven sollicitatiebrieven. Mijn titel verklapt het al: de uitslag was niet om over naar huis te schrijven – laat staan naar je nieuwe baas!
Geen waar voor je geld
Slecht of ongepast taalgebruik sprong als eerste naar voren bij de brieven die door diverse bureaus waren geschreven. Ook werd er veel gewerkt met een bepaald format. Als je alles in een zelfde jasje giet en alleen hier en daar wat persoonlijke gegevens aanpast, heb je natuurlijk geen persoonlijke brief. Er is een reden dat als je je cv en motivatiebrief instuurt bij creatiefschrijven.net, ik om enkele persoonsgegevens en karaktereigenschappen van je vraag. Sterker nog: ik heb het liefst dat mensen me even kort bellen zodat ik een indruk van hen krijg. Het is doodzonde dat de bureaus die een hele brief voor je schrijven daar zo in tekortschieten.
Hoe moet het wel?
Het belangrijkste is dat je persoonlijk bent, en dat je solliciatiebrief helemaal bij jou past. Het NCR schreef onlangs dat de sollicitatiebrief helemaal de deur uit moet en dat je je moet concentreren op je cv. Interessant, want er zijn inderdaad genoeg bedrijven die niet naar je brief kijken. Er zijn er echter ook nog genoeg die dit wel doen. Voor mij is er dan maar één gulden middenweg: een korte brief. Samengevat:
- je houdt je motivatiebrief kort en to the point
- voeg liever de brief niet apart toe maar zet je motivatie in de e-mail
Persoonlijk
Nu spreekt het voor zich dat je je brief vervolgens persoonlijk maakt. Daar slaagden de bureaus die op de site van Kassa worden genoemd niet in. In je brief ben je je eigen marketeer. Verkoop jezelf in een tijd waarin niemand tijd heeft om te lezen wie je bent. Leuke uitdaging!
Een te grote uitdaging? Laat mij je helpen.
Wil je alle voors en tegens lezen voor wel of geen motivatiebrief? Lees dan hier verder.
—-