Waar komt het woord filmmarathon vandaan?

Als je interesse hebt voor taal, heb je ook interesse voor woorden. Soms vraag ik me af waar bepaalde woorden vandaan komen – zoals filmmarathon!

Een aantal jaren geleden kreeg ik een etymologisch woordenboek. Ideaal als je, zoals ik, soms wilt weten waar een woord vandaan komt. In het geval van de filmmarathon stond dit (samengestelde) woord er niet in. De woorden waren afzonderlijk wel te vinden.

De naam filmmarathon komt niet van de lengte van de filmrollen.

De naam filmmarathon komt niet van de lengte van de filmrollen.

Film komt van oorsprong uit het Engels en betekent zoveel als ‘membraan voor lichtbeelden’.

Marathon race, zoals gebruikt in het Engels, bestond al in 1896 en is vernoemd naar de slag bij Marathon van 490 voor Christus, toen een Griekse strijder het bericht van de overwinning op de Perzen in een snelle ren naar Athene bracht.

De filmmarathon
Maar hoe komen we dan op het woord filmmarathon? Het woord wordt bovendien op verschillende manieren gebruikt. De tijdsduur ervan verschilt per persoon of zelfs per bioscoop die een filmmarathon houdt. In het woordenboek kon ik de term bovendien niet vinden. In het Engels wel, zowel op ironische toon (via Urban Dictionary) als via Wikipedia (zij het met een waarschuwing boven aan de pagina dat het geen betrouwbaar artikel zou zijn).

Lights, camera... action!

Lights, camera… action!

De definitie
Volgens beide bronnen kijk je ‘veel’ uren films of video’s achter elkaar. Een tv-marathon wordt ook benoemd: meerdere series of programma’s in een bepaald genre achter elkaar uitzenden. Wikipedia geeft zelfs een aantal redenen om een filmmarathon te houden:

  1. Om de aankoop van een (film)serie te vieren;
  2. Om jezelf voor te bereiden op het kijken van het nieuwste deel van de (film)serie;
  3. Ter nagedachtenis van een acteur die in de (film)serie speelde en is overleden;
  4. Omdat je tijd over hebt, of vakantie viert.

De oorsprong
Volgens Wikipedia vindt de oorsprong van de filmmarathon zich in 1985. Nick at Nite, van Alan Goodman en Fred Seibert, baseerden het idee op radiostations die een aantal uren achter elkaar muziek van één artiest uitzonden. Zij wilden iets vergelijkbaars doen, want dit was compleet nieuw op tv. Het bleek een succes en inmiddels zijn de (mini-)marathons op tv een normaal fenomeen en gebruiken wij en bioscopen de term filmmarathon steeds vaker.

Minder handige bronnen
Via Van Dalen kwam ik tot de conclusie dat er meer dan vijfhonderd woorden zijn die rijmen op filmmarathon. Bedankt, Van Dale.

Het is niet duidelijk na hoeveel uren het doek valt voor een filmmarathon.

Het is niet duidelijk na hoeveel uren het doek valt voor een filmmarathon.

Conclusie
Waar je bij een marathon 42,195 kilometer rent, maakt het bij een filmmarathon niet uit welke ‘afstand’ je aflegt. Het gaat er gewoon om dat je heel lang achter elkaar films kijkt, soms wel tot 24 uur of langer, en dat je dit doet zonder veel onderbrekingen. Zelf wacht ik op een tijd in mijn leven dat ik überhaupt weer tijd heb voor een filmmarathon… het schijnt dat ik er minstens tien moet doen in mijn leven*.

————

Volgens deze website. Natuurlijk is dit aantal voornamelijk een gevolg van de marketingstrategie ‘we zetten ergens een aantal bij, dan klikken mensen er sneller op’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.