Er is al veel over geschreven, maar ik krijg nog steeds vragen over de nieuwe voorwaarden Facebook 2015. Wat houden deze precies in en hoe kun je je privégegevens beschermen?
Voorwaarden Facebook 2015 – en daarvoor
Eigenlijk moet het ‘de “nieuwe” voorwaarden van Facebook’ heten, want er is weinig nieuws te ontdekken aan de voorwaarden waar Nederland zo om in paniek raakte. Opeens wilde een deel van de facebookgebruikers geen gebruik meer maken van het social media-netwerk. ‘Onze gegevens worden verkocht, ik ben weg!’ las ik zelf meer dan eens in een status. Ook waren er gebruikers die een berichtje plaatsten met ‘Hierbij verklaar ik dat mijn gegevens niet zomaar mogen worden gebruikt en alles wat ik plaats heeft copyright’.
Op Frankwatching verscheen gelukkig al snel een normaal bericht tussen alle paniekposts. Alle voorwaarden bleven in 2015 hetzelfde als daarvoor, met minieme verschillen. Het grote verschil was nu alleen dat mensen zich bewuster werden van de privacyvoorwaarden. Een tweede reden voor alle paniek had te maken met hoeveel mensen precies begrepen van die voorwaarden (hint: weinig).
Online en offline
Je papierwerk leg je thuis in je bureaula, de sleutel verstop je onder je muismat. Inbrekers zullen er niet gelijk bij kunnen komen – daarvoor moeten ze inbreken en vervolgens je sleutel vinden of de la openbreken. Belt er iemand aan met de vraag om al je papieren door te nemen? Waarschijnlijk vraag je eerst waarom, en wil je legitimatie zien.
Online heb je misschien ook je gegevens beschermd. Ook hier kan iemand ‘aanbellen’ met de vraag om inzage in al je gegevens. Op Facebook gebeurt dit door middel van ‘log in met Facebook’. Doe je mee met een prijsactie of log je om een andere reden in via Facebook, dan krijg je een pop-up met de gegevens die de website van je kan inzien. Vraag je net als ‘in het echt’ af waarom die gegevens nodig zijn en of je die site wel kunt vertrouwen. Wil je dan alsnog doorgaan, weet dan dat je gegevens bekend zijn bij de site waarop je inlogt.
Meespelen met facebookspelletjes heeft overigens hetzelfde effect.
Jouw foto gebruikt voor reclames via Facebook
Is het waar dat Facebook je foto kan gebruiken? Ja. Is het waar dat Facebook dit ook bij een reclame van Tena Lady kan doen? Nee, tenzij je ooit de facebookpagina van Tena Lady hebt ‘geliked’. Als Tena Lady vervolgens een advertentie inplant, zien jouw vrienden je foto staan onder de advertentie: ‘[jouw naam hier] en X andere vrienden vinden Tena Lady leuk’. Lijkt je dat verschrikkelijk? Dan moet je de pagina niet liken.
Alle pagina’s die jij leuk vindt, kunnen op bovenstaande wijze jouw foto gebruiken voor een advertentie.
Waar komt het nu eigenlijk op neer?
Gebruik je gezonde verstand. Hoe erg je zaken ook versleutelt of beveiligt, iemand met kwaad in de zin kan er toch wel bij. Online staat vaak gelijk aan openbaar. Wil je niet dat een foto, filmpje of bericht in handen komt van mensen die het niet mogen lezen of zien? Dan moet je het niet op internet zetten – of het heel goed versleutelen en accepteren dat er (helaas) altijd manieren zijn om aan je gegevens te komen.
Onderstaande punten kunnen je helpen je gegevens beter te beschermen:
- Post je berichten standaard naar ‘alleen vrienden’.
- Geef geen gegevens bloot als je deze niet wilt delen (ergens inloggen met Facebook geeft een site vaak al toegang tot al je gegevens).
- Denk na over wat je online zet en vraag je af of iedereen dit mag zien (dus ook die oud-collega of kennis die je ooit eens hebt toegevoegd).
- Post desnoods sommige berichten alleen voor speciale groepen op Facebook (alleen naar de groep ‘vrienden’ of ‘familie’), of zet foto’s in een besloten evenement.
Hoe kijk jij tegen de privacyvoorwaarden van Facebook aan? Wat doe je om je gegevens te beschermen?
—-